ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΟΛΕΜΗΣ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΤΗΤΟΡΑΣ

 

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα Ανδρίων Χρόνοι

Της Μανιώς Μάνεση

 

 

  

Στη διάρκειας 235 ετών παρουσία της στη θέση Αρχόντα, έξω από τα Αποίκια και πάνω από τις Στενιές, η Μονή Αγίας Ειρήνης γνώρισε την ακμή, αν και βραχύβια, στη συνέχεια τη διάλυση, την επί σειρά δεκαετιών εγκατάλειψη, την αφάνεια και την αναγέννησή της τον 21ο αιώνα…

Η δεύτερη περίοδος στην ιστορία της αρχίζει το 2007, οπότε η Μονή περιέρχεται στην ιδιοκτησία του Λευτέρη Πολέμη,. Ο Αποικιανός καπετάνιος με το βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα που τον διακρίνει από τα παιδικά του χρόνια, γίνεται όχι μόνον ανακαινιστής, αλλά ο δεύτερος κτήτορας της Μονής Αγίας Ειρήνης. Τα σχέδια του πολλά. Αναπαλαίωση του χώρου, δημιουργία μουσείων, αξιοποίησή του ως κοινωνικού μοναστηριού, ανάδειξή του σε πόλο έλξης θρησκευτικού και μοναστικού τουρισμού, εκμετάλλευση του πηγαίου νερού που θεωρείται εφάμιλλο αυτού της Σάριζας.

       

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΟΛΕΜΗΣaΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 7-2014 1 a

 

Περισσότερα: Η ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

               

           «Δεν έχει σημασία πλέον, πώς ορκίζεται ο Πρωθυπουργός μιας χώρας»

                         

                                                Συνέντευξη στην ιστοσελίδα «Ανδρίων Χρόνοι»

 

 Της Μανιώς Μάνεση

 

Πιστεύει ότι το κήρυγμα της Εκκλησίας και η ποιμαντική της πρέπει να προσαρμόζονται στις ανάγκες της κάθε εποχής. Θεωρεί ότι ο διαχωρισμός κράτους – Εκκλησίας δεν θα ωφελήσει κανέναν. Είναι υπέρμαχος της συνεργασίας με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Τονίζει ότι «δεν έχει σημασία, πλέον, πώς ορκίζεται ο Πρωθυπουργός μιας χώρας». Ο Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος Β’, είναι γνωστός για τη σύγχρονη προσέγγιση πολλών θεμάτων και τον ήρεμο λόγο του.

Γεννημένος στη Μύκονο, αριστούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κατά κόσμον Σταύρος Πολυκανδριώτης, ξεκίνησε ως μοναχός το 1977 για να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς και να εκλεγεί Μητροπολίτης Σύρου, το Δεκέμβριο του 2001. Εύστροφος, με ανοιχτή και ενδιαφέρουσα προσωπικότητα είναι αγαπητός στους πιστούς. Το ποιμαντικό, κηρυκτικό και συγγραφικό έργο του σε μια δύσκολη εποχή, είναι πλουσιότατο.  

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα "Ανδρίων Χρόνοι", εστιάσαμε κυρίως σε θέματα που αφορούν στην 'Ανδρο. Η μέχρι τώρα πορεία του επέβαλε όμως και γενικότερες ερωτήσεις...  

  

 ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΝΗ 12a

         

            Ο Μητροπολίτης στη Μονή Αγίας Ειρήνης, το καλοκαίρι του 2014.

                               (φωτογραφία της Μανιώς Μάνεση)

 

Περισσότερα: ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β

Λίστα άρθρων

Καιρός

Στιγμές

3._ΑΓΙΑ_ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ_33.jpg