Ντορίνα Αμωράτη

 

                             Επιστροφή στην Ανδρο και την οικογενειακή επιχείρηση 

 

 Της Μανιώς Μάνεση

 

           Με σπουδές στην επιχειρησιακή έρευνα, μεταπτυχιακό σε θέματα ολικής ποιότητας η Ντορίνα Αμωράτη

ακολούθησε επί μια 15ετία, έντονη επαγγελματική δραστηριότητα. 

 

ΧΩΡΑ ΜΑΓΑΖΙ ΑΜΩΡΑΤΗ ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2014 6

    

      Εργάστηκε ως  σύμβουλος επιχειρήσεων, ασχολήθηκε με πιστοποιήσεις, ήταν εισηγήτρια σεμιναρίων για το προσωπικό επιχειρήσεων, εκπροσώπησε εταιρείες σε ευρωπαϊκά προγράμματα έκανε πολλά ταξίδια και είχε συνεχή επικοινωνία με πολύ κόσμο.

      Η εμπλοκή της ωστόσο με την επιχείρηση του πατέρα της, Αντώνη Αμωράτη, περιοριζόταν σε μνήμες από τα παιδικά και εφηβικά χρόνια, τα καλοκαίρια στην αποθήκη ξυλείας του παππού, στο αποθηκάκι με το νέφτι στο μαγαζί της Χώρας. 

       Ολα άλλαξαν το καλοκαίρι του 2012. Ο Αντώνης Αμωράτης έφυγε στις 30 Ιουνίου. Η απουσία του, δύο και πλέον χρόνια μετά είναι αισθητή. Οχι στην επιχείρηση η οποία λειτουργεί άψογα στα χέρια της τρίτης γενιάς Αμωράτη που ασχολείται με το εμπόριο...

       

Διαβάστε περισσότερα: ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΜΩΡΑΤΗ : ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ... ΣΥΓΧΡΟΝΟ                  

 

                                                         Από τον Αθηναίο στον Λυγίζο

 

Της Μανιώς Μάνεση

 

          Γεύσεις και αρώματα βγαλμένα θαρρείς από μιαν άλλη εποχή. Μυρωδιές μοναδικές από γλυκά «της ώρας», φτιαγμένα με συνταγές και τεχνικές δεκαετιών που ταξίδεψαν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για να δώσουν στην ανδριώτικη ζαχαροπλαστική του 20ου αιώνα, γαλλική φινέτσα και «όνομα».
          Με ιδιαίτερο σεβασμό, μεράκι και όνειρα για το αύριο ο Γιώργος Λυγίζος κρατάει μια παράδοση δεκαετιών την οποία διδάχθηκε παιδάκι ακόμη από τον μεγάλο δάσκαλο, όπως θεωρεί το γνωστό ζαχαροπλάστη της Ανδρου, Δημήτρη Γαλανό. Η ζαχαροπλαστική γι' αυτόν είναι έρωτας και με το ανάλογο πάθος της έχει αφιερωθεί. Δεν διστάζει να παραδεχθεί ότι έχει θυσιάσει πολλά πράγματα στη ζωή του για να επιτύχει το αποτέλεσμα που έχει κατακτήσει. Θεωρεί επιβεβλημένο «από σεβασμό προς αυτούς τους ανθρώπους να συνεχιστεί αυτή η τέχνη και η παράδοση. Έχουμε αναλάβει μια τέτοια ιστορική τέχνη, είμαστε βαπτισμένοι με αυτήν την ιστορία... θα ήθελα το παιδί μου αλλά και τα άλλα παιδιά που είναι εδώ να συνεχίσουν, ..... σ' έναν τόπο πρέπει να υπάρχει μια ιστορία και μια συνέχεια».

Διαβάστε περισσότερα: Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΝΔΡΙΩΤΙΚΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

                                                                               Περί της νήσου Άνδρου. 

 

 

         Η μελέτη του αρχείου του ανδριακού Τύπου του 19ου αιώνα, στον ιδιαίτερα φιλόξενο χώρο της Καϊρείου Βιβλιοθήκης, κρύβει πραγματικές εκπλήξεις!

    Το ξεφύλλισμα των κιτρινισμένων φύλλων με την επικαιρότητα μιας άλλης εποχής, αποκαλύπτει τη διαχρονικότητα στον τρόπο με τον οποίο κινείται το ελληνικό κράτος. Η πολιτική και οι πολιτικοί, η αντιπαράθεση που κορυφώνεται την προεκλογική περίοδο κινούμενη σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους... οι οραματιστές, οι ιδεολόγοι, οι αγωνιστές... οι συμβιβασμένοι και οι ρεαλιστές... Από το 1870 μέχρι σήμερα κινούνται πεισματικά θαρρείς στο ίδιο πλαίσιο. 

     Καινοτόμοι υπήρχαν και τότε. Προτάσεις για αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, τοπική παραγωγή και εξαγωγή των προϊόντων υπήρχαν και τότε. Αν κρίνει κανείς από τα αποτελέσματα και τότε όπως και τώρα το "ποσοστό απορρόφησης" ήταν πάντοτε ελάχιστο. Οι ιδέες έμεναν στα χαρτιά, οι λίγοι ή οι επιτήδειοι προόδευαν και ο τόπος παρέμενε αναξιοποίητος. Και τότε όπως και τώρα!

 

        Οι "Ανδρίων Χρόνοι" θα παρουσιάσουν αντιπροσωπευτικά κείμενα, ξεκινώντας από το άρθρο "Περί της νήσου Άνδρου" που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Άνδρος", τη 13η Ιουλίου 1879 με προτάσεις ώστε, όπως αναφέρει, "να προκύψει ωφέλεια δια τους κατοίκους της φιλτάτης νήσου Άνδρου".    

          

 

Διαβάστε περισσότερα: ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ

Λίστα άρθρων

Καιρός

Στιγμές

1._ΧΩΡΑ_-_ΠΛΑΤΕΙΑ_ΚΑΪΡΗ.jpg